فونداسیون سوله و نحوه اجرای فونداسیون سوله

فونداسیون سوله

فونداسیون سوله یک بخش از سازه است که وظیفهٔ انتقال نیرو از ستون‌ها به زمین و خاک اطراف را بر عهده دارد. بر اساس نوع سازه ها و میزان نیروی وارده، بافت لایه‌ها و نوع خاک زمین و شرایط آب‌وهواییِ منطقه، می‌توان نوع و ابعاد فونداسیون را انتخاب و مشخص کرد. عمق، طول و عرض فونداسیون به وزن ساختمان، تعداد طبقات و نوع خاک محل بستگی دارد.

فونداسیون سوله و انواع آن:

فونداسیون سوله بر اساس عمق و نوع عملکرد طبقه‌بندی می‌شوند. در حالت کلی چنانچه لایه مقاوم در عمق کمی از سطح زمین قرار گرفته باشد، فونداسیون سوله در نزدیکی سطح زمین بنا می‌شود. در غیر این صورت برای رسیدن به لایه مقاوم، عمق فونداسیون افزایش می‌یابد.

بطور کلی فونداسیون ها را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد:

قیمت فونداسیون سوله

  • فونداسیون کم عمق معروف به فونداسیون سطحی

فونداسیون که نسبت عمق به عرض آن‌ها مساوی یا کمتر از یک باشد را فونداسیون سطحی می‌نامند دسته‌بندی‌های متفاوتی از پی‌های سطحی در مراجع مختلف یافت می‌گردد.

  1. فونداسیون منفرد:فونداسیون که بار یک ستون منفرد یایک دیوار را حمل می‌کنند.

  2. فونداسیون مرکب:فونداسیون که بار دو یا چهار ستون را حمل می‌کنند.

  3. فونداسیون گسترده:نوعی شالوده است که بار چندین ستون با فواصل نامنظم یا چندین ردیف ستون موازی را حمل می‌کند و در زیر بخشی از ساختمان یا کل آن قرار می‌گیرد. فونداسیون های گسترده برای ساختمان‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرند که بر روی زمین‌های قابل تراکمی همچون خاک رس بسیار نرم، رسوبات آبرفتی و مواد خاکریز قابل تراکم بنا می‌شوند.

فونداسیون سطحی به صورت جزئی تر نیز تقسیم‌بندی شده‌اند (مبحث ۷ مقررات ملی ساختمان):
الف) فونداسیون منفرد(spread foundation): به شالوده‌ای که تنها بار یک ستون را منتقل می‌کند، فونداسیون منفرد می‌گویند. این فونداسیون ها معمولاً از یک دال مربعی یا دایره‌ای تشکیل می‌شوند. در بیشتر موارد، فونداسیون منفرد توسط تیرهایی به نام کلاف به یکدیگر متصل می‌شوند. کلاف‌ها نقشی در جلوگیری از نشست شالوده‌های منفرد ندارند. (قادر به تحمل برش و خمش نمی‌باشند) و تنها صلبیت جانبی سازه را افزایش می‌دهند. فونداسیون منفرد می‌تواند شامل انواع بتنی غیر مسلح یا بتن مسلح معمولی، با سطوح شیبدار و پله‌ای باشد.

مراحل اجرای فونداسیون سوله:

اجرای فونداسیون سوله به چندین قسمت تقسیم می شود که در ادامه به آنها اشاره می شود:

تهیه نقشه فونداسیون سوله

نقشه فونداسیون سوله بر اساس ابعاد مشخص می شود. نقشه فونداسیون سوله شامل دو قسمت نقشه کلی و نقشه پایه ها می شود. که هر چقدر ابعاد سوله بزرگتر باشد هزینه و قیمت فونداسیون افزایش می یابد و باید توجه داشت که فونداسیون بخش بسیار مهم سوله است برای همین باید برای قیمت فونداسیون سوله بر اصول نکات توجه داشت و نباید برای کم کردن قیمت فونداسیون سوله به طور خودسرانه تغییراتی در نقشه فونداسیون داده شود.

تسطیح زمین

زمینی که سوله در آن قرار است نصب شود را باید مسطح کنیم . این تسطیح یعنی هم خاک سفت شود و هم شیب نداشته باشد. در صورت شیب دار بودن زمین می بایست شیب آن گرفته شود. این امر برای تراز بودن سوله لازم است.

اجرای بتن مگ

بتن فونداسیون سوله

بتن مگر یا بتن پوششی lean concrete یک بتن با عیار سیمان کم (بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب) است. اما متاسفانه در موردی دیده شده است که برای کاهش قیمت فونداسیون سوله از بتن های دستی و با نسبت غیر استاندارد استفاده می شود. زمانی که خاک برداری انجام می شود نیاز است تا برای اجرای فونداسیون محل مورد نظر را آماده سازی  کنید. لذا پیش از بتن ریزی اصلی بتن مگر به ضخامت ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر و با عیار۱۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب در محل ریخته میشود.

استفاده از بتن مگر سبب می شود بتن اصلی آلوده نشده و آب آن جذب نشود. دلیل دوم استفاده از این بتن صاف کردن سطح زیرین اصلی برای بتن ریزی است.

بولت گذاری فونداسیون سوله

ستون برای قرار گیری بر روی فونداسیون سوله پیچ و مهره می شود. روند کار بدین شکل است که پیچ های ضخیم و بلند Bolt در فونداسیون قرار داده شده و روی آن بتن می شود. سپس پایه ستون که از قبل سوراخ شده است روی فونداسیون قرار میگیرد به طوری که پیچ ها داخل سوراخ ها وارد شود. سپس بوسیله مهره پیچ ها به پایه ستون محکم می شود.
برای اتصال ستون به فونداسیون با توجه به شرایط فونداسیون ممکن است این تعداد بیشتر شود. برای دقیق قرار گرفتن محل بولت ها از شابلون استفاده می شود استفاده از شابلون باعث می شود سوراخ ها مورد نظر دقیقا درمحل مورد نظر باشد اما در برخی موارد عدم استفاده از شابلون باعث شده است سوراخ ها با پایه ها یکی نباشند که باعث می شود مجددا تغییراتی لحاظ شود که قیمت فونداسیون سوله را افزایش می یابد. شابلون طرحی است که بر اساس شکل و محل سوراخ ها در پایه ستون درست می شود. شابلون معمولا با ورق فلزی ساخته می شود.
سپس بولت ها در محل قرار داده و بتن ریزی انجام می شود. بسته به دمای هوا و رطوبت حدود ۷ روز زمان می برد تا بتن خشک شده و بتوان ستون ها را روی آن ها قرار داد.

نصب سوله

در این مرحله ستون های که برای شما ساخته شده است به وسیله جرثقیل روی بولت ها نصب می شوند.

هزینه فونداسیون سوله

هزینه فونداسیون سوله به نسبت سایر سازها هزینه کمتری دارد. دلیل این امر وزن کمتر سوله نسبت به آن ها است. هزینه فونداسیون سوله به عوامل متعددی بر می گردد.

یکی از عوامل خاک است. هر چه مقاومت فشاری خاک کمتر باشد شما هزینه بیشتری باید برای هزینه فونداسیون سوله پرداخت کنید. هزینه بعدی مبلغ مصالح مورد استفاده است. عمده این هزینه فونداسیون سوله برای خرید بتن و میل گرد خرج می شود. قسمت بعدی هزینه فونداسیون دستمزد مجری می باشد. بر حسب تبحر و سابقه دستمزد مجریان فونداسیون متغیر است.

برای آشنایی کلی از صفر تا صد ساخت سوله اینجا کلیک کنید.

2021-12-11T08:43:47-01:00
تماس با ما